Dacă copilul tău simte o frică irațională doar la gândul că va merge la școală și acest lucru chiar implică disconfort fizic, atunci are fobie școlară. Cu ajutorul unui terapeut, dar și cu câteva sfaturi îl poți ajuta să depășească această problemă.
Când un copil simte o teamă incontrolabilă și irațională de a merge la școală, vorbim despre fobie școlară. Teroarea generată în copil la simpla idee de a merge la cursuri este însoțită de disconfort fizic și emoțional.
Fobia școlară trebuie înțeleasă ca o tulburare psihică, pentru că toate fobiile trebuie luate în considerare. Cu toate acestea, unii specialiști consideră că adevărata problemă care afectează copilul este anxietatea de separare.
Fobia școlară este mai frecventă după vârsta de 12 ani, în timp ce anxietatea de separare este mai frecventă la copiii mici. Cu toate acestea, afectează copiii de toate vârstele. Dincolo de aspectele tehnice, ne confruntăm cu o situație care afectează viața de zi cu zi a copiilor care suferă de aceasta.
Ce poate cauza fobia școlară?
Cei mici spun de obicei că frica se datorează posibilității de eșec la studii. Totuși, această teamă poate fi motivată și de intimidare. O altă cauza probabilă este că acesta se află într-o situație de ambivalență (decesul unui printe sau divorț) și că o manifestă cu o fobie față de școală.
Care sunt simptomele:
- Anxietate intensă
- Greață, vărsături, diaree sau anorexie
- Plângeri despre dureri de cap sau dureri abdominale
- Criză de anxietate, cu plâns și paloare
Cum să lupți împotriva fobiei școlare?
Un psiholog sau un psihiatru ar trebui să ajute un copil cu fobie școlară și îți va spune ce terapie să urmezi pentru a depăși frica irațională generată de școală. De asemenea, poți ajuta copilul urmând următoarele 8 recomandări:
Nu îți lăsa copilul să nu mai meargă la școală
De asemenea, nu ar trebui să ai o atitudine rigidă și fragilă în privința asta pentru că poate agrava situația.
Adoptarea unei atitudini înțelegătoare și acceptarea a ceea ce se întâmplă cu copilul: empatia este cheia: „Văd că ai probleme să mergi la școală. Vom găsi o modalitate de a te ajuta să depășești această frică, dar rămânerea acasă nu va rezolva problema. „
Ajută copilul să efectueze exerciții de relaxare înainte de a merge la curs
Ajută copilul să se gândească la laturile bune ale școlii: permite-i să găsească modalitatea de a rezolva dificultățile pe care le-ar putea întâlni cu un profesor sau alți colegi de clasă
Dacă se cunoaște motivul care alimentează fobia școlară, este necesar să discuți despre acest lucru cu profesorul, consilierul școlar și personalul de conducere al unității : atitudinea tolerantă și înțelegătoare a profesorilor sau a diriginților este fundamentală pentru rezolvarea situației.
Cu blândețe și fermitate, este necesar să insistăm ca acest copil să se întoarcă la ore în fiecare zi.
În drum spre școală, este bine să purtam o conversație pe subiecte plăcute: dacă copilul insistă să-și exprime disconfortul, trebuie să-l motivăm să-și înfrunte problemele.
Ajută copilul să petreacă mai mult timp cu copiii de vârsta lui în afara orelor de curs.
Poți solicita validarea acestor recomandări de către un terapeut. Împreună, veți găsi cea mai bună modalitate de a ajuta copilul să-și depășească temerile.