Combinarea corectă a culorilor este cheia pentru a crea o ambianță armonioasă și pentru a pune în valoare spațiul, optimizând chiar și cel mai mic centimetru.
Printre factorii care trebuie luați în considerare atunci când se alege o paletă de culori, trebuie evaluat decorul general al locuinței, precum și stilul, luminozitatea și suprafața. Pe de altă parte, nu trebuie să amestecați prea multe culori sau să vă concentrați pe aceeași nuanță. Nici măcar folosirea aceluiași procent de culori nu este recomandabilă, deoarece scopul este de a genera un efect de contrast care să dea vibrație și ritm camerei.
Haideți să descoperim împreună câteva sfaturi despre cum să combinăm culorile pentru o cameră perfect echilibrată, reușind chiar să realizăm un trompe l’oeil ingenios, iluzia că este mai mare și mai spațioasă.
Culori pentru zona de living
În bucătărie este bine să nu exagerați cu culori prea închise și să le preferați pe cele luminoase, care dau o senzație de căldură și confort.
Da la roșu în doze mici, mai ales în nuanțe crimson și burgundy, cu care să pictezi un perete, de exemplu. Paleta de culori cea mai populară în bucătărie este dominată de albastru și alb, dar și de tonuri de lemn în toate esențele lor. Bucătăria de design, pe de altă parte, este predominant realizată din aluminiu și metal, dar se recomandă combinarea unor culori mai calde, cum ar fi lemnul, chihlimbarul și ciocolata.
Chiar și în camera de zi nu este recomandat să exagerați cu nuanțe întunecate, ci să preferați nuanțele deschise, neutre și luminoase care concentrează energiile vitale, așa cum ne învață practica străveche a feng shui. Da la echilibrul de tonuri calde și reci, în timp ce tonurile prea acide nu sunt recomandate.
Dacă doriți să dați o explozie de culoare vitaminică pură camerei, se recomandă să vă concentrați pe un singur element de atracție, cum ar fi un mobilier vintage Pop mood din anii ’60 sau un scaun sau un fotoliu de design contemporan.
Culori pentru baie și dormitor
Culorile din baie trebuie să fie în armonie cu tenul nostru, deci fără verde închis și galben care se ciocnesc cu tenul. Da, în schimb, la asocierea cu ideea de apă și curățenie, orientându-se spre paleta de culori verde deschis și albastru deschis.
De asemenea, sunt binevenite așa-numitele culori olfactive, care stimulează senzații parfumate, cum ar fi glicina, irisul, perișoara și iasomia, un fel de alb cremos foarte strălucitor.
În dormitor, vă puteți juca cu culoarea plapumei pentru a contrasta cu pereții, mai sobră, caldă și naturală pentru a stimula somnul.