Picioarele și gleznele sunt supuse permanent stresului mecanic, fie că sunt implicate în activitățile sportive sau activitățile zilnice. Durerea care apare la nivelul acestora poate afecta semnificativ calitatea vieții. În acest articol, vei afla care sunt principalele cauze ale durerii de picioare și gleznă, dar și sugestii de prevenire pentru menținerea mobilității și a sănătății acestora.
Cauze
- Entorsele reprezintă leziuni ale ligamentelor, acele structuri care asigură conexiunea oaselor între ele. Acestea pot fi determinate de efectuarea mișcărilor bruște, precum răsucirea piciorului.
- Tendinita constă în inflamarea tendoanelor, adică a structurilor care realizează conexiunea dintre mușchi și oase. Efectuarea mișcărilor repetitive sau suprasolicitarea gleznei pot conduce la apariția tendinitei. Afectarea unor tendoane de la nivelul gleznei se poate asocia și cu durerea de gamba.
- Bursita este o inflamație a bursei. Aceasta este asemănătoare unui mic sac ce conține lichid și are rolul de proteja tendoanele.
- Fracturile sunt discontinuități ale oaselor. Fracturile gleznei se pot manifesta la nivelul oaselor care compun articulația, și anume: tibia, fibula și calcaneul.
- Osteoartrita este o afecțiune degenerativă, în cadrul căreia apare o degradare progresivă a cartilajului articular. Acest cartilaj acoperă suprafețele osoase și are rolul de a proteja deteriorarea capetelor osoase în timpul mobilizării.
- Guta, un tip al artritei inflamatorii, este o boală care se manifestă prin acumularea cristalelor de acid uric. În cele mai multe dintre cazuri, guta debutează la nivelul halucelui (degetului mare).
Tratament
Opțiunile de tratament sunt diferite în funcție de cauza durerii. De aceea, este indicat a merge la medicul ortoped și a urma sfaturile acestuia. Printre posibilele variante de tratament care pot fi recomandate se află:
- Repausul este indicat pentru a nu provoca complicații ulterioare. De asemenea, după apariția durerii este important a te opri din activitatea pe care o desfășori.
- Elevarea membrului contribuie la reducerea tumefacției (umflării) zonei afectate.
- Compresele reci permit reducerea inflamației. Este recomandat a aplica comprese îmbibate în apă rece sau prosoape în care a fost pusă gheață. Nu este indicat a aplica gheața direct pe piele.
- Medicamentele antiinflamatoare și analgezice sunt prescrise de medic pentru ameliorarea durerii.
- Fixarea fracturii reprezintă o etapă importantă pentru vindecarea fracturii de gleznă. Aceasta poate fi efectuată prin reducere închisă sau în cadrul intervenției chirurgicale. Procesul de vindecare poate varia în funcție de modul în care a fost realizată fractura. Spre exemplu, dacă te întrebi in cat timp se vindeca o fractura de maleola, durata variază de la câteva săptămâni, până la 1-2 luni.
- Intervențiile chirurgicale pot fi necesare în cazuri grave, precum fracturile deschise de gleznă sau leziunile severe ale tendoanelor și ale ligamentelor.
- Kinetoterapia reprezintă o formă de terapie care are rolul de a reduce durerea și de a reda mobilitatea. Rezultatele ședințelor de kinetoterapie au evidențiat că promovează o recuperare mai rapidă.
Prevenție
Durerea de picioare și gleznă poate fi prevenită. Pentru aceasta sunt recomandate:
- efectuarea exercițiilor de stretching (întindere) înaintea fiecărui antrenament;
- alegerea încălțămintei potrivite sportului practicat;
- menținerea unei greutăți optime;
- evitarea mișcărilor bruște sau repetitive.
Gestionarea durerii de picioare și gleznă necesită o abordare complexă, indiferent de cauza principală. Este important ca înainte de aplicarea oricărei forme de tratament, să consulți medicul ortoped. Nu uita, prin adoptarea unor obiceiuri mici, poți preveni apariția durerii în această zonă.
Image by garetsvisual on Freepik