Prima Etapa – Invatamant Pre-Primar
Invatamantul pre-primar se caracterizeaza prin preocuparea educatiei pentru invatarea inainte de initierea cursului primar, fiind un proces de formatare continua a elevilor. In perioada 1 iunie-30 septembrie, elevii care inteleg limba romana vor opta pentru invatamantul pre-primar.
Dupa optiune, ei vor urma clasele I-IV ale liceului sau colegiilor profesionale din zona in care locuiesc. Invatamantul pre-primar presupune invatari ale limbii romane si istoria tarii noastre, precum si practica orelor de cultura generala obligatorii la nivel national.
Elevii care iau parte la acest tip de educatie au oportunitatea sa invete limba materna, ortografia si gramatica corecte, sa cunoseasca principalele instituite si valori ale unei tari democratice, sa-si formeze ideile despre viata, dar si sa invete disciplinele necesare invatarii cursului primar.
Invatamantul Pre-Primar Rural
Invatamantul pre-primar rural are loc in unitatile de invatamant rural autorizate de Ministerul Educatiei Nationale. Elevii care urmeaza invatamantul pre-primar in aceste unitati au la baza un program didactic elaborat de catre comisiile de specialitate din cadrul fiecărui I.L.E.
Dupa absolvirea clasei a VIII-a, elevii isi constituie domiciliul permanent in localitatea in care vor absolva liceul (clasesle IX-XII), continuandu-si studiile la un college profesional sau universitar dupa ce asigura obtinerea diploma/diploma de bacalaureat/diploma universitar in domeniile lor predilecte sau dupa ce obtin o formare profesionala complementara dupa terminarea facultatii (in cazuri exceptionale).
Unitatile de invatamant preuniversitar școlar pot continua procesul didactic pana la sfarsitul anilor școlari a XI- XII, daca respectiva localitate are prezenta unei scoli profesionale pentru elevii cu varste intre 10 ani si 19 ani, conform Legii nr. 115/2011 privind organizarea și functionarea celor doua tipuri de scoli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Elevii care urmeaza invatamantul pre-primar in unitatile de invatamant rural autorizate de Ministerul Educatiei Nationale beneficiaza de un program didactic elaborat de catre comisiile de specialitate din cadrul fiecărui I.L.E., după absolvirea clasei a VIII-a, fiind supusi controlului şcolar periodic, pe durata anului școlar.
După absolvirea clasei a XII-a, elevii isi constituie domiciliul permanent in localitatea in care vor absolva liceul (clasesle IX-XII), continuandu-si studiile la un college profesional sau universitar dupa ce asigura obtinerea diploma/diploma de bacalaureat/diploma universitar in domeniile lor predilecte sau dupa ce obtin o formare profesionala complementara dupa terminarea facultatii (in cazuri exceptionale).
Unitatile de invatamant preuniversitar școlar pot continua procesul didactic pana la sfarsitul anilor școlari a XI- XII, daca respectiva localitate are prezenta unei scoli profesionale pentru elevii cu varste intre 10 ani si 19 ani, conform Legii nr. 356/2004 privind sistemul de invatamant preuniversitar.