Reactorul SMR destinat României a primit aprobarea autorității nucleare americane

Compania americană NuScale Power Corporation a anunțat că a obținut aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) a Statelor Unite pentru designul standard al reactorului modular mic (SMR) cu o putere de 250 MWt (echivalentul a 77 MWe). Acest tip de reactor este prevăzut să fie utilizat în centrala nucleară de la Doicești, România.

Aprobarea vine după mai bine de un deceniu de colaborare între NuScale și autoritatea de reglementare din SUA. Designul recent aprobat crește capacitatea per modul față de varianta anterioară de 50 MWe, și confirmă îndeplinirea cerințelor de siguranță conform legislației americane.

Reacții oficiale și implicații pentru România

Compania românească Nuclearelectrica, implicată în dezvoltarea proiectului de la Doicești prin firma mixtă RoPower Nuclear, a salutat decizia NRC. Potrivit acesteia, aprobarea reprezintă „o validare tehnologică majoră” și o etapă importantă pentru implementarea concretă a tehnologiei SMR în România.

Reactorul modular mic NuScale urmează să fie utilizat într-o centrală cu șase unități, cu o capacitate totală estimată de 462 MW. Amplasamentul este cel al fostei termocentrale pe cărbune din Doicești. Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu Nova Power and Gas și susținut de companii internaționale precum Fluor, Samsung C&T și Sargent & Lundy.

Etapele următoare și estimări

România se află în prezent în etapa a doua a contractului Front-End Engineering and Design (FEED 2), coordonat de Fluor Corporation. Această fază include realizarea studiilor de detaliu, proiectarea tehnică și evaluarea costurilor și a cerințelor de siguranță.

Potrivit calendarului estimativ, decizia finală de investiție pentru centrala SMR ar putea fi luată la finalul anului 2025 sau în cursul anului 2026. Construcția efectivă ar putea începe ulterior, cu finalizarea proiectului estimată după 2030.

Perspective pentru sectorul energetic

Conform datelor oficiale, centrala SMR de la Doicești ar putea genera aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, peste 1.500 de locuri în faza de construcție și 2.300 de locuri în industria conexă. În plus, proiectul este estimat să contribuie la evitarea emisiilor a circa 4 milioane de tone de CO₂ anual.

SMR-urile sunt considerate o soluție de tranziție energetică, fiind caracterizate prin flexibilitate, securitate și emisii scăzute de carbon. România ar deveni astfel una dintre primele țări din Europa care implementează această tehnologie nucleară avansată.

Sursă Informateca.ro: Sursa ta de informații actualizate și credibile

Denisa
Denisahttps://ghidulnational.ro
Sunt Denisa, redactor la ghidulnational.ro, un spațiu unde lifestyle-ul prinde viață prin articole pline de inspirație. Scrisul este pentru mine mai mult decât o meserie – este o modalitate de a conecta oamenii cu idei și perspective noi. Cu experiență în domeniul editorial, îmi dedic timpul pentru a oferi cititorilor conținut relevant, util și mereu actualizat.

Categorii

Din aceiași categorie
Related

Rachetele ascunse ale Iranului. Strategia care înfruntă raidurile aeriene ale Israelului

În ciuda atacurilor aeriene derulate de Israel, Iranul a...

Ofensiva Israelului nu se oprește. Iranul, bombardat din toate direcțiile

Israelul își continuă ofensiva, planul de atac asupra Iranului...

Marea Britanie comandă 7.000 de rachete de croazieră pentru a descuraja Rusia. „Să fim letali”

Marea Britanie comandă 7.000 de rachete de croazieră pentru...

Păgubiții Nordis fac plângere penală la DNA împotriva lui Ciolacu, Grindeanu și Vicol

Păgubiții din afacerea cu apartamentele de la Nordis au...