România are 4.500 adăposturi cu murături. Proprietarii au 24 ore sa le golească in caz de razboi

4.500 adăposturi cu murături. Proprietarii au 24 ore sa le golească in caz de razboi. În România există în prezent 4.538 de adăposturi de protecţie civilă destinate adăpostirii cetăţenilor în cazul unui atac aerian.

4.500 adăposturi cu murături. Proprietarii au 24 ore sa le golească in caz de razboi. În România există în prezent 4.538 de adăposturi de protecţie civilă destinate adăpostirii cetăţenilor în cazul unui atac aerian.

Sigur, sunt insuficiente în caz de război. În principiu, orice bloc de locuinţe ar trebui să aibă locuri special amenajate la subsol destinate adăpostirii locatarilor în cazul unui atac aerian, dar în realitate lucrurile nu stau deloc aşa, iar numărul acestor adăposturi antiaeriene este mult mai mic decât cel care ar fi necesar pentru protejarea cetăţenilor.

4.500 adăposturi cu murături. Proprietarii au 24 ore sa le golească in caz de razboi

În prezent 4.538 de astfel de buncăre, 1.190 în Bucureşti-Ilfov şi 3.348 în ţară. Unele sunt pline de mucegai sau chiar inundate. În plus, unele sunt adevărate depozite de murături sau biciclete, dar nu e o problemă, pentru că legea permite acest lucru dacă pot fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore.

Din păcate, experții susțin că toate aceste adăposturi, sau marea lor majoritate, nu sunt întreținute. Adică sisteme de ventilație nu funcționează, la fel ca și toaletele aferente. Conform legii 106/1996 „pentru asigurarea unui grad sporit de protecţie, adăposturile de protecţie civilă trebuie să fie, de regulă, complet îngropate în pământ, cu nivelul planşeului la nivelul terenului”.

Cum trebuie calibrată capacitatea adăposturilor la război?

România

În regrementări se mai spune că în cadrul constructiilor noi se capacitatea de adapostire stabileste astfel:

-la unitatile economice, pentru constructiile noi si in cazul extinderii celor existente, in functie de specificul acestora si posibilitatile de amenajare, pana la asigurarea adapostirii personalului stabilit pentru schimbul maxim in timp de razboi;

Citește și: Ai da 260.000 € pe un buncăr militar? Cât te costă în România ca să ai propriul adăpost antiatomic?

-la constructiile cu destinatie de locuinta, cate 1 m2 suprafata utila pentru fiecare persoana dar nu mai putin de 9 m2 suprafata totala;

-la constructiile spitalicesti, cate 2 m2 suprafata utila. Capacitatea adapostului se determina luand in calcul 2/3 din numarul de paturi.

Sursă expresspress.ro

Denisa
Denisahttps://ghidulnational.ro
Sunt Denisa, redactor la ghidulnational.ro, un spațiu unde lifestyle-ul prinde viață prin articole pline de inspirație. Scrisul este pentru mine mai mult decât o meserie – este o modalitate de a conecta oamenii cu idei și perspective noi. Cu experiență în domeniul editorial, îmi dedic timpul pentru a oferi cititorilor conținut relevant, util și mereu actualizat.

Categorii

Din aceiași categorie
Related

Rachetele ascunse ale Iranului. Strategia care înfruntă raidurile aeriene ale Israelului

În ciuda atacurilor aeriene derulate de Israel, Iranul a...

Ofensiva Israelului nu se oprește. Iranul, bombardat din toate direcțiile

Israelul își continuă ofensiva, planul de atac asupra Iranului...

Marea Britanie comandă 7.000 de rachete de croazieră pentru a descuraja Rusia. „Să fim letali”

Marea Britanie comandă 7.000 de rachete de croazieră pentru...

Păgubiții Nordis fac plângere penală la DNA împotriva lui Ciolacu, Grindeanu și Vicol

Păgubiții din afacerea cu apartamentele de la Nordis au...