SUA și NATO, cea mai mare desfășurare navală. Europa, apărată de rachete NASAMS, HIMARS, NOMAD

SUA și NATO, cea mai mare desfășurare navală. Europa, apărată de rachete NASAMS, HIMARS, NOMAD. Condusă de Flota a Șasea a SUA și executată operațional de STRIKFORNATO, forța a reunit resursele navale, aeriene și terestre aliate într-un formidabil cadru defensiv.

Conform unei declarații oficiale emise de Departamentul Apărării al SUA, Flota a Șasea a SUA și Forțele Navale de Sprijin și Lovitură ale NATO a desfășurat cu succes manevre pe mare.

Formidable Shield 2025 (ASD/FS25) este cel mai mare și mai avansat exercițiu integrat de apărare aeriană și antirachetă (IAMD) desfășurat vreodată în Europa.

Manevrele cu foc real a fost condus de Flota a Șasea a SUA și de STRIKFORNATO, care este principalul stat major maritim de luptă al NATO și principala legătură a Alianței pentru integrarea forțelor maritime americane în operațiunile NATO.

SUA și NATO, cea mai mare desfășurare navală. Europa, apărată de rachete NASAMS, HIMARS, NOMAD
De pe uscat, focul real a fost efectuat cu sistemele de apărare aeriană NASAMS și NOMAD, precum și cu sistemul de rachete de artilerie HIMARS.

Desfășurat în perioada 1-23 mai, exercițiul a reunit o coaliție multinațională formidabilă în Oceanul Atlantic de Nord, în apele norvegiene și în jurul Regatului Unit, utilizând structuri comune de comandă și control în scenarii de amenințare din lumea reală, generate de războiul Rusiei în Ucraina.

SUA

Kremlinul a refuzat „oferta” de pace mediată de președintele american Donald Trump, iar Putin a crezut că SUA se va distanța de aliații europeni din NATO.

Ca urmare, a întețit atacurile asupra Ucrainei, liderul rus mizând pe o victorie în lipsa ajutorului SUA pentru Ucraina și a neimplicării în exercițiile militare din Europa.

ASD/FS25 demonstrează că SUA este în continuare alături de aliații europeni. Exercițiul a utilizat simulatoare de rachete balistice, rachete de croazieră și aeronave ostile, testând interoperabilitatea radarelor, rețelele de comunicații și coordonarea între nave, aeronave și elemente terestre ale mai multor națiuni aliate.

Forțele participante au valorificat o gamă largă de mijloace, inclusiv distrugătoare echipate cu Aegis, fregate europene și escadrile de vânătoare aliate, demonstrând versatilitatea structurii colective de apărare a NATO.

7000 de militari aliați, 17 nave, 26 aeronave au demonstrat unitatea NATO

Printre națiunile participante s-au numărat Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Regatul Unit și Statele Unite.

Aceste țări au contribuit cu resurse navale și aeriene, sisteme de apărare aeriană terestre și elemente de comandă și control, consolidându-și unitatea operațională sub steagul NATO.

Parteneriatele puternice SUA-Europa rămân cruciale pentru pacea și stabilitatea în regiune, sub spectrul amenințării Rusiei.

Pe lângă cele 11 națiuni aliate NATO, exercițiul a beneficiat și de contribuții din partea Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE), a Forțelor Corpului Pușcașilor Marini ai SUA din Europa (MARFOREUR) și a Armatei SUA din Europa (USAREUR), totalizând o forță combinată de peste 17 nave și 26 de aeronave.

Au fost implicate opt unități terestre, constând din sisteme radar avansate, Sisteme Naționale Avansate de Rachete Sol-Aer (NASAMS) și Sisteme de Rachete de Artilerie de Înaltă Mobilitate (HIMARS), împreună cu un Centru de Operațiuni Aeriene Tactice (TAOC).

6.900 de membri ai personalului militar din întreaga Alianță au participat la operațiune, demonstrând profunzimea și amploarea arhitecturii integrate de apărare aeriană și antirachetă a NATO.

Având în vedere amenințarea tot mai mare reprezentată de sistemele avansate de rachete și natura în continuă evoluție a războiului aerian și spațial, ASD/FS25 a servit nu doar ca o repetiție tehnică, ci și ca un mesaj politic puternic.

Sursă expresspress.ro

Denisa
Denisahttps://ghidulnational.ro
Sunt Denisa, redactor la ghidulnational.ro, un spațiu unde lifestyle-ul prinde viață prin articole pline de inspirație. Scrisul este pentru mine mai mult decât o meserie – este o modalitate de a conecta oamenii cu idei și perspective noi. Cu experiență în domeniul editorial, îmi dedic timpul pentru a oferi cititorilor conținut relevant, util și mereu actualizat.

Categorii

Din aceiași categorie
Related

Rachetele ascunse ale Iranului. Strategia care înfruntă raidurile aeriene ale Israelului

În ciuda atacurilor aeriene derulate de Israel, Iranul a...

Ofensiva Israelului nu se oprește. Iranul, bombardat din toate direcțiile

Israelul își continuă ofensiva, planul de atac asupra Iranului...

Marea Britanie comandă 7.000 de rachete de croazieră pentru a descuraja Rusia. „Să fim letali”

Marea Britanie comandă 7.000 de rachete de croazieră pentru...

Păgubiții Nordis fac plângere penală la DNA împotriva lui Ciolacu, Grindeanu și Vicol

Păgubiții din afacerea cu apartamentele de la Nordis au...