Toți ne dorim să oferim celor mici tot ce este necesar pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă, de aceea nu trebuie să ignorăm importanța controalelor dentare periodice.
În ciuda așteptărilor, verificarea orală a copiilor ar trebui să înceapă odată cu apariția primilor dinți de lapte. Citește si: implant dentar Bucuresti.
Descoperă informațiile esențiale despre dinții de lapte și cum aceștia influențează formarea dentiției permanente.
Stomatologia pediatrică
Adesea, părinții cred că pentru a asigura sănătatea orală a copiilor lor, e suficient să îi învețe cum să se spele pe dinți și să îi lase să-și stabilească propriul regim de igienă orală.
Cu toate acestea, vizitele la clinica stomatologică pentru copii reprezintă etape esențiale în procesul lor de dezvoltare, influențând formarea unei dentiții sănătoase în viitor.
Medicina dentară a parcurs un drum lung în evoluția sa, rezultând în specializarea medicilor în diferite ramuri.
Pedodonția este specialitatea care se ocupă de sănătatea orală a copiilor. Acești specialiști ajută părinții și se asigură că vizita la dentist este o experiență plăcută pentru cei mici, încurajându-i să se întoarcă cu entuziasm de fiecare dată.
Cum se definește conceptul de dinți de lapte sau temporari?
În jurul vârstei de 6 ani, dinții permanenți ai unui copil încep să se dezvolte, urmând să rămână sănătoși pe durata întregii vieți.
Înainte de această etapă, copiii au ceea ce se numește dinți de lapte, care sunt adesea subestimați de părinți, considerându-se că sunt doar temporari, urmând să cadă și să fie înlocuiți de dinții permanenți.
Totuși, este esențial să se acorde atenția cuvenită dinților de lapte, deoarece eventualele lor afecțiuni pot cauza probleme serioase pentru dinții permanenți și pentru dezvoltarea generală a copiilor.
În unele cazuri, dinții permanenți pot erup într-o gingie deja afectată de bolile asociate dinților de lapte.
Mai mult, complicațiile dinților de lapte pot conduce la probleme ulterioare cu masticația, alinierea corectă a dinților permanenți sau la obiceiul de a mușca frecvent interiorul obrazului.
Procesul erupției dinților de lapte
Erupția dentară descrie procesul de dezvoltare a dintelui, care include mișcarea acestuia din os, locul său de origine, până la poziția sa finală în arcada dentară. Acest fenomen se desfășoară în trei etape principale:
1. Faza pre-eruptivă
Aceasta începe cu formarea dintelui și se finalizează atunci când coroana dintelui este complet dezvoltată și ajunge la nivelul mucoasei bucale.
2. Faza prefuncțională
Aceasta demarează când dintele devine vizibil sub mucoasă și se încheie odată cu atingerea planului ocluzal de către dintele respectiv.
3. Faza funcțională
Această etapă acoperă perioada în care dinții sunt complet vizibili în arcadă și încep să își îndeplinească funcțiile.
Erupția dinților de lapte se întâmplă în primele doi ani și jumătate de viață. De regulă, primii dinți ce apar sunt incisivii frontali, în jurul vârstei de 6-8 luni.
Dinții de lapte erup în mod periodic, adesea în perechi, pe ambele arcade, până la vârsta de aproximativ 2 ani și jumătate, 3 ani.
Personalitatea fiecărui copil determină variații în cronologia erupției dentare. Astfel, nu este motiv de îngrijorare dacă dinții copilului tău erup mai devreme sau mai târziu. Pentru a te asigura că dezvoltarea dentară este normală, este recomandat să consulți un dentist pediatric.
Câți dinți de lapte are un copil?
Un copil are 20 de dinți de lapte, cu câte 10 pe fiecare arcadă. Secvența erupției dentare nu este universală și poate fi influențată de diverse factori, inclusiv de greutatea la naștere a copilului. Cu toate acestea, ordinea obișnuită de erupție a dinților de lapte este următoarea:
- Primii dinți de lapte (în jurul vârstei de 6 luni): de obicei, primii dinți care erup sunt cei din zona frontală a maxilarului inferior, cunoscuți sub numele de incisivi centrali inferiori. Acești dinți sunt urmați de incisivii centrali superiori, care erup de obicei la scurt timp după aceea.
- Incisivii laterali (în jurul vârstei de 8-12 luni): după ce incisivii centrali s-au erupționat, incisivii laterali încep să apară, fie în partea inferioară, fie în partea superioară a maxilarului. Acești dinți sunt amplasați de fiecare parte a incisivilor centrali și completează zona frontală a danturii temporare.
- Primii molari (în jurul vârstei de 12-16 luni): molarul de lapte, cunoscut și sub numele de primul molar de șase ani, erup în spatele incisivilor și ajută la procesul de mestecare a alimentelor.
- Caninii temporari (în jurul vârstei de 16-20 luni): caninii temporari sunt dinții ascuțiți și puternici care se găsesc în partea laterală a incisivilor temporari. Acești dinți ajută la tăierea și sfâșierea alimentelor.
- Alți molari temporari (în jurul vârstei de 20-30 de luni): alți molari temporari, numiți și molari secunzi, erup în spatele primului molar temporar. Acești dinți completează zona posterioară a danturii temporare.
Extracția dinților de lapte
Primul set de dinți permanenți începe să erupă la aproximativ 6 ani. Prin urmare, până la această vârstă, dinții de lapte ar trebui să fie îndepărtați pentru a face loc pentru cei noi.
În mod normal, dinții de lapte pot cădea de la sine, fără a provoca dureri severe sau sângerări abundente.
Totuși, există situații în care dinții permanenți încep să erupă, dar nu dispun de suficient spațiu în arcadă din cauza prezenței dinților de lapte.
În astfel de cazuri, este recomandată extracția dinților temporari într-un cabinet stomatologic.
Extracția dinților de lapte devine necesară și în situațiile în care un dinte a fost afectat de un traumatism sau o fractură și nu mai poate fi tratat, menținerea lui în arcadă putând duce la complicații suplimentare.
Dinții de lapte care sunt deteriorați de carii și nu pot fi salvați, ar trebui extrași pentru a preveni agravarea stării de sănătate.
Un număr mare de copii se confruntă cu așa-numita carie de biberon, o carie care afectează dinții temporari ca rezultat al consumului de lapte sau sucuri dulci din biberon.
Dificultățile legate de dinții de lapte și soluțiile lor
Chiar dacă dinții de lapte vor fi înlocuiți de dinții permanenți, nu înseamnă că ei nu joacă un rol crucial în dezvoltarea corectă a viitoarei danturi.
Specialiștii în domeniul dentar ne atenționează că orice problemă apărută la nivelul dinților de lapte poate afecta dezvoltarea dinților definitivi.
O pierdere prematură a dinților de lapte poate conduce la o aliniere defectuoasă a dinților permanenți, situație care necesită tratament ortodontic, adică aparatul dentar.
Pentru a ne asigura că copilul va avea o dantură sănătoasă, iar dinții de lapte nu vor cădea prea devreme sau prea târziu, și nu vor fi afectați de carii sau alte complicații, este esențial să menținem o igienă orală adecvată.
Este vital să îi învățăm pe copii de la vârste fragede să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi.
De asemenea, ar trebui să încercăm să limităm consumul de gustări bogate în zahăr, deoarece acestea contribuie la dezvoltarea cariilor dentare și la nevoia de tratamente pentru acestea.
În concluzie, este recomandat să programăm vizite regulate la dentist pentru copil. Prima întâlnire cu medicul dentist pediatric ar trebui să aibă loc odată cu erupția primilor dinți de lapte.
Ulterior, controalele semestriale sunt esențiale pentru a verifica starea de sănătate a dinților de lapte și pentru a ne asigura că nu există riscul să compromită dezvoltarea dinților permanenți.