Ai experimentat și tu acea durere supărătoare în zona gâtului? Din păcate, la ora actuală tot mai multe persoane se confruntă cu această problemă, iar cauzele sunt multiple. Citește în continuare și află de ce poate apărea durerea cervicală!
Ce este coloana cervicală?
Coloana cervicală (regiunea gâtului) este formată din primele șapte vertebre ale coloanei vertebrale ( C1-C7 ), care sunt separate între ele prin discuri intervertebrale. Aceste discuri permit coloanei vertebrale să se miște liber și să acționeze ca amortizoare în timpul activităților. În plus, coloana cervicală oferă suport pentru greutatea capului, înconjoară și protejează măduva spinării și arterele vertebrale.
5 cauze posibile ale durerii
- Tensiune musculară
Utilizarea excesivă a mușchilor gâtului în timpul activităților repetitive sau intense poate duce la rigiditate și durere. Poziții necorespunzătoare, mușchii abdominali neantrenați și greutatea corporală crescută pot afecta alinierea coloanei vertebrale și pot contribui la durerile de gât.
În zilele noastre, tot mai multe persoane petrec ore în șir în fața calculatorului sau la birou în poziții incorecte, iar aceste obiceiuri lasă amprente asupra regiunii cervicale. În plus, stresul cotidian produce tensionarea mușchilor fără să ne dăm seama.
- Spondiloza cervicală
Cu siguranță ai auzit expresia ”mă doare ceafa de la spondiloză”! Numită și artrita gâtului, este degenerarea lentă legată de vârstă a discurilor și articulațiilor coloanei vertebrale cervicale care, într-adevăr, poate da dureri în zona gâtului sau între umeri și omoplați. Pe măsură ce discurile vertebrale se deshidratează și se micșorează, se pot dezvoltă semne de osteoartrită, inclusiv proiecții osoase de-a lungul marginilor oaselor (pinteni osoși).
Atunci când ne gândim la spondiloză cervicală și simptome asociate acesteia, pe lângă durere mai putem aminti spasme sau contracturi musculare, diverse ”clicuri” la mișcări bruște și amețeli.
- Traumatisme și leziuni
Traumele și alte leziuni pot deteriora mușchii, ligamentele , discurile, articulațiile vertebrale și rădăcinile nervoase din măduva spinării și pot duce la dureri de gât. ”Lovitura de bici” (whiplash) este o leziune frecventă în timpul accidentelor de mașină, dar și în alte contexte. Apare atunci când inerția mișcă corpul, gâtul și capul cu viteze diferite.
Acest lucru îți forțează gâtul să se comprime sau să se extindă prea repede sau în moduri care împing mușchii, ligamentele și oasele coloanei vertebrale dincolo de ceea ce pot tolera. Cu cât mișcarea este mai ascuțită și mai puternică, cu atât forța care acționează la nivel cervical este mai mare, de aceea, leziunile pot varia de la minore la severe, iar durerea poate trece în cateva zile sau se poate croniciza.
4. Stenoza cervicală
Este cauzată cel mai frecvent de îmbătrânire și apare atunci când canalul rahidian se îngustează și comprimă măduva spinării sau nervii. Discurile intervertebrale se deshidratează și își pierd elasticitatea, ducând, astfel la apariția herniilor. Ca urmare, spațiul dintre vertebre se micșorează, iar discurile își pierd capacitatea de a acționa ca amortizoare.
În același timp, oasele și ligamentele care alcătuiesc coloana vertebrală devin mai puțin flexibile și se îngroașă. Aceste modificări au ca rezultat îngustarea canalului spinal. Pe lângă durere, stenoza cervicală poate fi însoțită de amorțeală, slăbiciune, lipsa de coordonare și pierderea tonusului muscular la nivelul membrelor superioare, spasme musculare la nivelul picioarelor și mers instabil.
5. Infecții
Deși infecțiile la nivel cervical sunt mai rare, acestea sunt, de obicei, destul de severe și trebuie luate în calcul când apar dureri cervicale:
- Osteomielita – o infecție bacteriană sau fungică a oaselor, în acest caz, a vertebrelor.
- Meningită – o infecție a meningelor (straturile de protecție al măduvei spinării și creierului).
- Abcesul epidural – o colecție purulentă între învelișul exterior al măduvei spinării și coloana vertebrală.
- Infecțiile virale (cum ar fi gripa, mononucleoza, zona zoster) – produc o inflamație generală a ganglionilor limfatici și a țesuturilor gâtului.
Așadar, atunci când te confrunți cu durere cervicală ar trebui să ai în vedere aceste cauze posibile. Formularea unui diagnostic corect va fi efectuată de către un medic, în urma consultului și investigațiilor suplimentare! Dacă se depistează cauza, aceasta poate fi tratată corespunzător și individualizat!