Care sunt cele mai sănătoase legume pe care trebuie să le consumi? Vrei să ai cea mai bună stare de sănătate și vrei să te axezi în principal pe consumul de legume? Iată care sunt în acest caz, cele mai sănătoase legume pe care să le consumi.
Roșiile
Foarte bogate în vitaminele A, B3, B6, C, E, K și în cupru, roșiile sunt cele mai bune legume pentru organism. Sunt și bogate în licopen, un antioxidant natural ce contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, mai ales cel de prostată.
Broccoli
O legumă din familia cruciferelor, broccoli este o excelentă sursă de vitaminele C și K, dar și o bună sursă de vitaminele A, B2, B5, B6, B9, fier, cupru, magneziu, fosfor și potasiu. Consumat de mai multe ori pe săptămână, broccoli ar putea reduce riscurile de cancer colorectal, de stomac sau de sân. În plus, poate diminua semnificativ riscurile de a suferi de o maladie cardiovasculară.
Spanacul
Spanacul, dar și alte legume cu frunza verde are vitaminele B,9, B6 și K, betacaroten, fibre, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, calciu, dar și mangan. Conține și fier, dar nu în cantitate mare.
Pigmenții săi, luteina, clorofila și xanthina, au proprietăți antioxidante care participă la lupta contra radicalilor liberi.
Ceapa
Ceapa poate contribui la sănătatea cardiovasculară, grație compușilor săi sulfuroși și a altor substanțe antioxidante. Aceși compuși pot să scadă colesterolul și tensiunea arterială.
Usturoiul
Este o alegere excelentă pentru cei care suferă de hipertensiune. Are și proprietăți antibacteriene, antiseptice și antioxidante.
Dar, compușii sufluroși din usturoi sunt asociați și cu prevenirea cancerului sau a maladiilor cardiovasculare.
Iar vitaminele sale, A, B, C și E sunt un bun ajutor pentru sistemul imunitar.
Sfecla roșie
Face parte din categoria super alimentelor. Este o bună sursă de vitamine, de fibre, de calciu, de magneziu și de fier.
Poate facilita circulația sângelui și mărește numărul de globule albe și de globule roșii. Carotenoizii din frunzele de sfeclă contribuie și la prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Morcovii
Morcovii sunt cei mai bogați în beta caroten, care participă la vedere, la creșterea și dezvoltarea celulară și la o bună starea a pielii. Morcovii pot să scadă colesterolul și trigliceridele. Este și o sursă bună de vitamine, de fier, de fosfor și de potasiu.
Prazul
Este o legumă de consumat fără moderație deoarece conține puține calorii și de protejează contra radicalilor liberi deci are virtuți anti-canceroase. Conține vitamine, cupru și fier.