Alegerile noastre alimentare evoluează înspre o mâncare mai vegetală. Dar, să renunți la carne sau la pește nu este un lucru care se improvozează. Este important să îți reorganizezi alimentația pentru a evita carențele.
Schimbările de comportament sau de alimentație înspre o formă de vegetarianism prezintă avantaje pentru mediu, dar au și efecte pozitive asupra stării de sănătate. Dar, din păcate există unele riscuri pentru sănătate, din cauza anumitor carnețe ce pot să apară. Cu cât o alimentație este mai restrictivă, cu atât riscurile de deficit sunt mai ridicate. Să nu uităm nici că, în funcție de vîrstă, nevoile nutriționale sunt extrem de importante și cer și o alimentație destuld e diversificată. La ce trebuie să fii atent însă atunci când vrei să îți reorganizezi alimentația?
Proteinele
Calitatea lor biologică este mai mică în vegetale. Combină astfel sursele de proteine-lactate, ouă, leguminoase, fructe în coajă sau semințe.
Acizii grași omega 3 EPA și DHA
Dacă nu consumi carne, ouă, pește și fructe de mare nu vei avea un aport de acizi grași mare. Pentru a remedia asta, poți consuma ouă îmbogățite cu omega 3. Se poate consuma și un ulei bogat în LNA, precum uleiul de in, de rapiță sau de nuci.
Calciul și vitamina D
Acest lucru nu ar trebui să pună probleme dacă ai un regim lacto-ovo-vegetarian. Și dacă consumi produse lactate în mod regulat. Persoanele care nu consumă produse lactate ar trebui să aibă grijă să consume mai multe fructe și legume bogate în calciu, apă bogată în calciu sau produse îmbogățite. Se pot lua și suplimente alimentare de vitamina D.
Vitamina B12
Este un tip de vitamină ce se regăsește doar în alimentele de origine animală. Este deci indispensabil să se consume alimente îmbogățite sau suplimente alimentare.
Zincul
Se regăsește mai mult în produsele animale decât cele vegetale. Pentru a compensa asta, va trebui să consumi cereale integrale, leguminoase, fructe cu coajă, dar și semințe oleaginoase.
Iodul
Se poate găsi în pâinea preparată cu sare iodată sau în sarea de masă iodată.
Suplimentele alimentare te pot ajuta și ele. Regimul care conține puține produse de origine animală sau care nu conține deloc, trebuie să fie completat cu vitamine și minerale care pot reduce oboseala- vitaminele B2, B12, C și fier. Dar și care susțin sistemul imunitar- vitaminele D, B12, C, fier, zinc și seleniu.