De la o vreme certurile în cuplul vostru sunt la ordinea zilei, nimic nu pare să mai funcționeze. Și dacă te afli într-o relație toxică? Te-ai întrebat vreodată acest lucru?
Când începe hărțuirea morală?
Relația toxică se definește drept un raport de asimetrie toxică de tip dominant/dominat, mascat de diferite tipuri de manipulare, de la cele mai blânde la cele mai violente, dela strategiile cele mai perverse la cele mai subtile.
Relația toxică, fatală pentru un cuplu
Relația toxică se joacă între un prădător și victima sa. Primul, asemeni unui vampir se hrănește cu suferința celuilalt: alternează seducția cu descalificarea pentru a-și menține controlul asupra victimei și comunicarea ( verbală și non-verbală) este perversă. Victima are parte de maltratări morale (și uneori fizice) în mod constant -critici, umilințe, jigniri.
Mai concret, un prădător, în cadrul unei relații toxice:
– Face tot ce îi stă în putere pentru a păstra victima alături de el. Alternează în permanență între Te iubesc mai mult decât orice (seducție) și Ești incapabilă, nu ești bună de nimic (descalificare)
– Se arată insensibil în fața suferinței victimei sale. În unele situații se poziționează drept victimă. Este lipsit de empatie.
– Este mereu în centrul atenției. Simte nevoia să fie admirat, monopolizează toate discuțiile, se arată fermecător și drăguț în preajma altor persoane..
– Uzează și abuzează de șantajul afectiv în privința victimei sale.
Cât despre victimă….
Aceasta pierde progresiv încrederea în ea însăși. Stima de sine se degradează. Nu mai știe nici cine este, nici care sunt valorile sale, nu mai are niciun reper.
Se izolează încetul cu încetul de persoanele apropiate sau de familie la cererea partenerului de viață.
Suferă de depresie, are chiar gânduri sinucigașe.
Este incapabilă să fugă, să plece din această relație, este terorizată de ideea de a-și părăsi partenerul de viață sau să fie de una singură într-o anumită situație. Îi este frică de singurătate și îi găsește mereu scuze partenerului, speră că în cele din urmă totul va fi ca la începutul relației.
Suferă uneori de migrene, de psoriazis sau eczeme.
Cel mai adesea este extrem de greu să pui punct unei astfel de relații însă nimic nu este mai salvator conform specialiștilor. Victima trebuie să caute ajutor în sânul familiei, la anturaj, într-o persoană în care are încredere deplină. Intervenția unei terțe persoane este singura modalitate de a ieși dintr-o relație toxică.