În ultimul weekend din luna martie, România se pregătește să facă trecerea la ora de vară. Această schimbare va avea loc în noaptea de 25 spre 26 martie 2023, când ora 3:00 va deveni ora 4:00. Trecerea la ora de vară este un proces prin care ora oficială trece de la GMT+2 la GMT+3. Acest fenomen are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară din 2023.
Istoricul trecerii la ora de vară în România
România a introdus ora de vară încă din anul 1979, fiind una dintre țările în care această practică a fost implementată. Inițial, trecerea la ora de vară se făcea în ultima duminică a lunii martie și la ora de iarnă în ultima duminică a lunii septembrie. Începând cu anul 1998, această practică s-a modificat, astfel că trecerea la ora de vară are loc în ultima duminică a lunii martie, iar trecerea la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie.
Această modificare a fost făcută pentru a se alinia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, în prezent, toate țările europene își schimbă ora în ultimul weekend din martie și ultimul weekend din octombrie.
Renunțarea la trecerea la ora de vară în Uniunea Europeană
În februarie 2018, eurodeputații au cerut o evaluare și o revizuire a regimului actual al orei. Un sondaj online a demonstrat că majoritatea europeanilor (86% dintre respondenți) doresc renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an.
La data de 26 martie 2019, eurodeputații au votat pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Această decizie a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus, iar în prezent, se practică în continuare schimbarea orei de două ori pe an.
Fiecare stat membru al Uniunii Europene urmează să decidă dacă rămâne la ora standard sau la ora de vară. Pentru ca acest subiect să fie reluat și discutat din nou, este necesar ca țara care deține președinția rotativă a Consiliului European să introducă acest subiect pe ordinea de zi. În prezent, președinția rotativă este deținută de Suedia.
Istoria schimbării orei în lume
Ideea de a schimba ora în funcție de anotimp a apărut inițial în Statele Unite ale Americii. În timpul Primului Război Mondial, ora de vară a fost introdusă pentru a reduce consumul de energie în condițiile în care combustibilul era rar. Scopul era ca oamenii să nu fie nevoiți să aprindă lumina decât mai târziu în timpul lunilor de vară.
După încheierea războiului, această practică a fost abandonată și ulterior reintrodusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când rezervele de combustibil erau reduse. Unele țări au păstrat ora de vară după război, în timp ce altele nu. În cele din urmă, guvernul federal al Statelor Unite a impus ca toate statele să implementeze ora de vară în 1966.
Situația din Europa a fost similară. În Marea Britanie și Germania, ora de vară a fost introdusă pentru a economisi cărbune în timpul Primului Război Mondial. Aceasta a fost abolită la sfârșitul războiului, dar a revenit în anii ’80, în contextul crizei mondiale a petrolului.
Ora Pământului 2023
În același weekend în care are loc trecerea la ora de vară, se desfășoară și evenimentul global numit Ora Pământului. Acesta este un moment în care milioane de oameni, case, birouri și clădiri istorice își sting luminile timp de o oră pentru a promova conștientizarea asupra protejării mediului înconjurător.
De-a lungul anilor, numeroase monumente emblematice din întreaga lume și-au întrerupt electricitatea pentru Ora Pământului. Printre acestea se numără Opera din Sydney, Colosseum-ul, Turnul Eiffel și Empire State Building.
Potrivit unui studiu, oprirea curentului în timpul Orei Pământului a dus la o reducere a consumului de energie electrică cu aproximativ 4%. Acest studiu a analizat date din 10 țări timp de 6 ani.
Trecerea la ora de vară în România în anul 2023 este una dintre schimbările periodice pe care le facem pentru a ne adapta la modificările de lumină naturală pe parcursul anului. Cu toate că există discuții în Uniunea Europeană privind renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, momentan continuăm să practicăm această tradiție.
Este important să fim conștienți de importanța protejării mediului înconjurător și să participăm la inițiative precum Ora Pământului, care ne reamintesc că fiecare gest contează în lupta împotriva schimbărilor climatice.