Credeai că cimbrul este bun numai sub formă de condiment în mâncăruri? Nu știai că cimbrul poate fi și medicament? În ultimii ani de zile, numeroase cercetări și conferințe la nivel mondial au evidențiat particularitățile și aspecte importante privind cimbrul și efectele lui curative.
Cimbrul este o plantă cu origini în zona mediterana și în Africa, și a fost folosit la începuturi de către egipteni. Este o plantă tufoasa, foarte robustă și are frunze verzi-cenușii cu parfum și aromă foarte intense.
Există peste 60 de tipuri de cimbru, dar cea mai comună și folosită specie culinară este cimbrul de grădina. Și în rețetele antice pentru diverse remedii medicale, tot cimbrul de grădina se folosea. Pe scară largă, acesta se regăsește în multiple domenii de activitate, pornind de la medicină și cercetări farmaceutice și până la industria alimentară.
Beneficiile cimbrului
Cimbrul poate fi folosit în tratarea și prevenția mai multor afecțiuni.
Speciile de cimbru: Thymus serpyllum, Thymus algeriensis și Thymus vulgaris sunt și plante medicinale și sunt recomandate grație proprietăților lor terapeutice. Cimbrul are acțiune terapeutică antireumatică, antispastică, antiseptică, diuretica, expectorantă, antimicrobiana.
Uleiul de cimbru poate stimula sistemul imunitar și poate fi folosit în combaterea simptomelor răcelii, gripei, frisoanelor. De asemenea, datorită calităților sale antiseptice în aparatul urinar, poate fi util în cistite și uretrite.
Cimbrul este o plantă bogată în vitamina A , vitamina B și vitamina C și de asemenea este o sursă destul de importantă de mangan, magneziu, zinc, calciu fier și potasiu.
Cimbrul și efectele lui curative au fost analizate și cercetate cu mare atenție atât de producători locali cât și de cei cu mare experiență în domeniul medical. Dacă nu știi în ce afecțiuni este benefic cimbrul, îți prezentăm în continuare câteva dintre beneficiile consumului de cimbru.
· Reduce anxietatea;
· Ajută în dermatita atopică cronică;
· Este antifungic și antiinflamator;
· Tratează afecțiuni respiratoria(tușe,congestive nazala,sinuzita,bronșită etc);
· Antibiotic natural;
· Analgesic și antispastic
· Benefic în igienă bucală;
· Reduce tensiunea arterială;
· Antioxidant;
· Efect anticancerigen;
· Stimulează circulația sanguine;
· Fortifică sistemul imunitar;
· Reduce stresul.
Pentru a beneficia de efectele curative ale cimbrului, îl poți consumă proaspăt sau deshidratat în alimentele pe care le prepari. Un alt mod de a-l consumă este ceaiul pe care îl poți prepară din frunze proaspete sau din praf de cimbru uscat. Există și capsule de cimbru care conțin frunze de cimbru.
Totodată, o altă varianta de consumă cimbru este uleiul esențial, pe care trebuie să îl păstrezi la frigider, ferit de lumina directă a razelor ultraviolete. Utilizarea acestora este recomandată într-o gama variată de domenii și profesii, aplicabilitatea acestuia fiind recunoscută la nivel global inclusiv de zona educațională, industria de real estate, câteva exemple în acest sens fiind reiterate de cei de la E-Caseta precum si de echipa Deblocari Usi.
Însă, cu toate aceste recomandări autorizate privind cimbrul și efectele lui curative, se impune o recomandare privind cantitatea consumată. Consumul excesiv poate duce la apariția indigestiei, a durerilor de cap, a crampelor și a amețelilor. De asemenea, dacă folosiți uleiul esențial nediluat, acesta poate fi toxic.
Femeile însărcinate trebuie să evite consumul de ulei esențial sau de suplimente pe baza de cimbru deoarece acestea pot crește riscul de avort spontan. Utilizarea cimbrului drept condiment în mâncare nu afectează sau influențează sarcina.
De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că suplimentele pe baza de cimbru pot interacționa cu alte medicamente. El poate încetini coagularea sângelui și de asemenea, poate amplifică efectele unor medicamente anticoagulante și poate provoca sângerări și ușoare vânătăi. Dacă ai programată o intervenție chirurgicală, trebuie să întrerupi administrarea de medicamente sau de uleiuri esențiale pe baza de cimbru, cu cel puțin două săptămâni înainte de această intervenții pentru a preveni apariția sângerărilor excesive.
Dacă iei medicamente pentru hipertensiune, este bine să fii atent la administrarea de suplimente pe baza de cimbru. În același timp riști să provoci o hipotensiune arterială, adică scăderea anormală a tensiunii arteriale, sub valorile normale ale acesteia, lucru care îți poate crea disconfort fizic și nu numai.
Cel mai bine, pentru a evita astfel de interacțiuni medicamentoase, este să consulți medicul curant, înainte de a decide să iei orice fel de supliment alimentar.
Deși par inofensive deoarece sunt obținute din plante, suplimentele alimentare pot deveni periculoase dacă nu sunt administrate corect și la indicația unui medic care îți cunoaște întreg istoricul medical.